Silsile ve Sekine Kapısı

Kapının Konumu: Mescid-i Aksa’nın batı revakında olup altıncı kapıdır. Yanında minare bulunmaktadır. Kapı tam olarak Eşrefiye Medresesi ile Tenkeziye Medresesi arasındadır, bitişiğinde de Sekine veya Selam kapısı bulunmaktadır. Şimdilerde ise kapalıdır. 1345 yılında üzerine minare yapıldı ve minareye Silsile Kapı Minaresi ismi verildi.

Kapının İsimleri: Silsile Kapısı, El Aksa’nın en eski kapılardandır. Diğer ismi ise Davud Kapısıdır.

Kapının Tarihi: Silsile Kapısı, Emeviler döneminden kalma bir kapıdır. Eyyubiler döneminde El Melik El Eyyubi El Muazzam İsa tarafından 1199 yılında yenilendi.

Kapının Vasıfları: Dikdörtgen şeklinde bir kapı olup 4,5 metre yüksekliğindedir. Batılı tarihçiler, kapının dışındaki heykel şekillerinden dolayı bu kapıyı "Haçlı Kapısı" olarak adlandırmaktadır. Bunun sebebi ise, Eyyubilerin, haçlı işgali sonrası Kudüs'te restorasyon faaliyetleri sırasında bilinçli ya da bilinçsiz şekilde haçlılardan kalma bazı taşları kullanmalarındandır.

Kapının Şimdiki Durumu: Mescid-i Aksa’nın ana kapılarından bir kapı açıktır, kapıdan çıkar çıkmaz tam karşısında Kanuni Sultan Süleyman’ının yaptırmış olduğu su sebili bulunuyor, biraz daha ilerlediğinizde 30 metre uzaklıkta sağda Türkan Hatun türbesi bulunuyor, birazcık ilerisinde Halidiyye el yazma kütüphanesi bulunuyor, birkaç metre sonrasında ise sol tarafta Burak Duvarı bulunuyor.